maanantai 6. lokakuuta 2014

Varoitus! Alueella saattaa piileksiä luontokuvaaja!

Ostorozno! Na territorij mozet podzidat fotograf prirody! - Kuuluu ystäväni tekemä käännös.

Syksyisen reissun tarkoitus oli hiukan epämääräisesti vain nähdä ja taltioida syksyn värejä. Mihinkään ei oikeastaan ollut kiire. Päätin vain ajella sinne minne nenä näyttää ja kääntyä jossain vaiheessa takaisin sekä pysähdellä kuvaamaan, kun vain siltä tuntuu.

Löysin itseni lopulta pieneltä idylliseltä vesialueelta, joka on karttaan merkitty Myllyjärveksi. Paikka ei ollut entuudestaan lainkaan tuttu. Myllyjärveltä äkkäsin kyltin, joka ilmoitti sen olevan luonnonsuojelualuetta samalla kehuen sen runsasta lintukantaa. No sehän sopii. Teleobjektiivi kiinni.

Hetken aikaa rannalla patsasteltuani hiljaisuuden rikkoi kova ja idylliin sopimattoman ruma rääkäisy. Tunnistin äänen kuuluvan närhelle ja hetken päästä näinkin vähän kauempana pari lentävää yksilöä. En muista varastossani olevan entuudestaan ensimmäistäkään hyvää kuvaa närhestä, joten tässä saattoi olla sellaiselle tilaisuus. Ajattelin sopeutua vähän paremmin maastoon, josko tulisivat lähemmäksi. Odottelin puun juurella pienen pensaikon lomassa kaikessa rauhassa.


Närhet pysyivät aluksi aika kaukana, mutta huomasin niiden tulevan ihan pikkuhiljalleen lähemmäksi. Eivät ne missään vaiheessa olleet kunnollisen kuvausetäisyyden päässä. Jatkoin tarkastelua toiverikkaana, kunnes yhtäkkiä kuulin lähistöltä puhetta. Melko varmasti Venäjää. Toiveistani huolimatta äänet vain kovenivat ja lähenivät. Piru vieköön! Iso porukka, paljon ääntä.

Seurue oli jo ihan lähellä ja itse kykin vielä siinä pusikossa. Närhiä ei enää näkynyt. Turhautuneena nousin sijoiltani oksat rytisten. Ilmeisesti kevyt maastoutumiseni oli kuitenkin ihan kohtuullinen, sillä seurakseni saaneet turistit eivät selvästi olleet vähääkään huomanneet minua. Onnistuin siinä pusikosta rymistellessäni aiheuttamaan jonkinmoista joukkohysteriaa heidän keskuudessaan. Kielimuurin ja häkellyksen takia jäi kohtelias pahoittelu esittämättä. Keräsin kamppeeni ja kävelin muina miehinä tieheni.